4 min

Katapultdag 2024: Samen bouwen aan een innovatieve ICT-sector

Op 15 oktober 2024 vond de Katapultdag plaats, een evenement waar onderwijs, bedrijfsleven en overheden samenkomen om te werken aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Onder het thema “Samen bouwen aan innovatief en slagvaardig mkb” benadrukte Mark Helder, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, het belang van verandering: “Voor elke schoolverlater die instroomt op de arbeidsmarkt vertrekken er op dit moment twee gepensioneerden.” De druk op sectoren neemt toe door een groeiend tekort aan talent. Dit probleem ondervind ook de ICT-sector. HCA ICT nam deel aan de ochtendsessie en organiseerde een deelsessie in de middag om de uitdagingen op de ICT-arbeidsmarkt uit te lichten en voorbeelden van sterke initiatieven te tonen.

Cemal Arik, een zij-instromer bij Make IT Work, vertelde tijdens de opening van de Katapultdag hoe belangrijk het is om kansen te bieden aan diverse groepen. Zijn overstap naar de IT-sector veranderde zijn leven. “Na regen komt zonneschijn,” zei hij. Inclusiviteit en innovatie waren sleutelwoorden tijdens de opening, met als doel het benutten van talent en het creëren van oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt.

Inspireren is het nieuwe leren

De ochtendsessie “Inspireren is het nieuwe leren” richtte zich op hoe leren en ontwikkelen wordt aangepakt binnen verschillende sectoren, waaronder ICT. Vier korte pitches boden een inkijk in innovatieve leeroplossingen. De centrale vraag: “Hoe geef je vorm aan een leven lang ontwikkelen?”

Vanuit de Human Capital Agenda ICT gaf Frank Thuijsman een pitch over het honoursprogramma Ke@Work; een werkend model binnen de HCA ICT. Dit programma koppelt studenten in Data Science en AI aan bedrijven waar ze twee jaar lang praktijkervaring opdoen. Het biedt studenten waardevolle ervaring en bedrijven toegang tot jonge talenten die kunnen bijdragen aan innovatie. Inmiddels hebben meer dan 200 studenten en 70 bedrijven gebruik gemaakt van dit programma, wat laat zien hoe succesvol de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven kan zijn voor de ICT-sector.

Andere pitches, zoals de Smart Makers Academy en de Mkb-route in het hbo, toonden aan hoe maatwerk en vraaggestuurd leren kunnen helpen om bedrijven en medewerkers optimaal voor te bereiden op de toekomst. De ochtendsessie sloot af met gesprekken aan tafels, waar deelnemers ervaringen en inzichten deelden over leerculturen in hun eigen organisaties.

Mensgericht werken: de oplossing voor ICT-tekorten?

Jeroen van de Lagemaat, voorzitter van TalentIT Twente, leidde de deelsessie over mensgericht werken als mogelijke oplossing voor de ICT-tekorten. TalentIT Twente, een samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, helpt bijna afgestudeerde ICT’ers om kennis te maken met de werkgelegenheid in Twente. Dit is een werkend model binnen de Human Capital Agenda ICT. Van de Lagemaat benadrukte dat mensen, niet alleen technologie, centraal moeten staan in het oplossen van de problemen in de ICT-sector.

Deelnemers discussieerden tijdens een Lagerhuis debat over scherpe stellingen die gerelateerd waren aan de ICT-sector. Eén daarvan luidde: “Een mkb’er die niet inziet wat ICT en innovatie aan kansen biedt, is geen echte ondernemer.” Deze stelling leidde tot discussie: de een vond dat ondernemers actief mee moeten gaan in technologische ontwikkelingen, terwijl anderen het behoud van traditionele waarden belangrijk achtten. De sessie bood een dynamische discussie over hoe ondernemers het best kunnen omgaan met de digitale transformatie.

World cITizens @ Work wint publieksprijs

Het hoogtepunt van de dag was de uitreiking van de publieksprijs, een nieuw element tijdens de Katapultdag. De winnaar, World cITizens @ Work, een project van de Hogeschool van Amsterdam, viel op door zijn maatschappelijke impact. Dit omscholingstraject biedt vluchtelingen niet alleen IT-onderwijs, maar ook taalcursussen en een baangarantie bij Conclusion.

Deelnemers volgen eerst vijf maanden intensieve taallessen, waarna ze een vijf maanden durende fulltime IT-opleiding doorlopen van het omscholingstraject Make It Work. Na het succesvol afronden van het traject wacht hen een betaalde baan. Dit project is een schoolvoorbeeld van hoe omscholing kan bijdragen aan het oplossen van de ICT-tekorten, en tegelijkertijd bijdraagt aan een inclusieve en diverse arbeidsmarkt. Door vluchtelingen op te leiden en te begeleiden naar een baan in de ICT, slaat World cITizens @ Work een brug tussen maatschappelijke inclusie en technologische vooruitgang.

Conclusie

De Katapultdag 2024 heeft het belang van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid benadrukt om de uitdagingen in de ICT-sector aan te pakken. Door te investeren in een leercultuur, mensgerichte oplossingen en inclusieve programma’s zoals World cITizens @ Work, wordt de basis gelegd voor een veerkrachtige arbeidsmarkt. Innovatie moet zowel technologisch als sociaal zijn, want alleen door iedereen een kans te geven, kan de ICT-sector de tekorten het hoofd bieden en de innovatiekracht van Nederland versterken.

Manon Schrijnemaekers en Frank Thuijsman tijdens de Katapult ochtendsessie
Het Lagerhuisdebat tijdens de deelsessie Mensgericht werken: de oplossing voor de ICT-tekorten?
World cITizens @ Work wint Publieksprijs