De wereld digitaliseert en Nederland wil daarbij Europees in de voorhoede lopen om zo optimaal gebruik te maken van de kansen die digitalisering brengt. Door digitalisering veranderen allerlei activiteiten en processen in onze maatschappij ingrijpend. Het heeft invloed op de uitvoering van ons werk, de wijze waarop we met elkaar communiceren en op hoe we als Nederland ons geld verdienen.
Door de opmars van digitalisering gaat de toepassing van ICT steeds meer een rol spelen in alle sectoren van onze economie. Zeventig procent van de IT’ers werkt niet in de IT-sector maar past de mogelijkheden daarvan toe in andere sectoren zoals de zorg, landbouw of logistiek. Willen we de kansen die de digitale transitie biedt optimaal benutten dan zal dit percentage de komende jaren alleen maar toenemen. De Human Capital Agenda ICT bundelt de krachten van onderwijs, bedrijfsleven en overheid om de groeiende vraag naar ICT-professionals in Nederland te realiseren.
Momenteel zijn er rond de 552.000 ICT-professionals werkzaam op de ICT-arbeidsmarkt[1]. Met de verwachte vervanging- en uitbreidingsvraag komt de totale vraag uit op zo’n 400.000 extra ICT-professionals tot 2030. De komende jaren zijn er dus veel extra ICT-professionals nodig om de digitale transitie van Nederland te kunnen realiseren en om de positie van Nederland als digitale koploper vast te kunnen houden. In samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zet de Human Capital Agenda ICT zich in voor de realisatie van de doelstelling van het Actieplan Groene en Digitale Banen: tegen 2030 streven naar een totaal van 1 miljoen ICT-professionals om de succesvolle digitale transitie van Nederland te bevorderen.
In nauwe samenwerking met de regio’s, landelijke partijen, coalities en het bedrijfsleven werken we aan deze enorme opgave. Voor de korte termijn ligt de focus op het versnellen van het om- en bijscholen van mensen naar de ICT-arbeidsmarkt. In 2024 werken we aan een Nationaal Groeifondsaanvraag specifiek gericht op het opleiden van meer mensen naar de ICT-arbeidsmarkt. Tegelijkertijd zetten we in op het versterken van de regionale ketenaanpak vanaf het basisonderwijs tot aan de arbeidsmarkt. Door de inzet van het vroegtijdig aanleren van digitale vaardigheden, het genereren van meer instroom richting de ICT-arbeidsmarkt tot het behoud van personeel en net afgestudeerd (internationaal) talent. Hiervoor brengen we succesvolle projecten in kaart en ondersteunen we de opschaling van
[1] Bron: CBS, jaartal 2022
Een hecht team van mensen vanuit Platform Talent voor Technologie en NLdigital werkt aan de uitvoering van de Human Capital Agenda ICT. Samen zetten zij zich dagelijks in om samen met de regio’s, landelijke partijen, coalities en het bedrijfsleven te werken aan het realiseren van 1 miljoen ICT-professionals in 2030!