Het Kabinet heeft in het Actieplan Groene en Digitale Banen (2023) het doel gesteld om in 2030 één miljoen ICT-professionals werkzaam te hebben op de ICT-arbeidsmarkt ten behoeve van de digitale transitie van Nederland. Alleen dan kunnen we de maatschappelijke en economische vraagstukken die er liggen realiseren. Een flinke uitdaging gezien de grote arbeidsmarktkrapte van Nederland en specifiek binnen de ICT. De urgentie is hoog. Elke dag zijn er weer nieuwe berichten van bedrijven die niet verder kunnen groeien, hun productie moeten stoppen of geen diensten kunnen verlenen omdat ze geen of te weinig mensen hebben.
We hebben te maken met een complex vraagstuk. Zo voorziet de huidige uitstroom van ICT-opleidingen slecht in 20% van de benodigde ICT-professionals. In twee op de drie vacatures gaat het om medior en senior functies, dus niet de juniorfuncties waarvoor scholen opleiden. Dit betreft ICT-beroepen op het gebied van software en infrastructuur, data & AI en cybersecurity. Er is dan ook sprake van een mismatch. Om het aantal ICT-professionals te vergroten is een keten/ecosysteem aanpak noodzakelijk (de hele onderwijs-arbeidsmarkt-keten, van basisonderwijs tot aan leven lang ontwikkelen).
We hebben hier allemaal mee te maken en dus moeten we er ook allemaal mee aan de slag. Werkgevers-, werknemers-, branche- en onderwijsorganisaties en overheden iedereen moet mee (gaan) doen. Er is een landelijke- en regionale aanpak en er zijn regioaanjagers die jou binnen de regio helpen aansluiten bij de beweging.
Om de doelstelling (een miljoen ICT’ers) te realiseren is een gezamenlijke visie nodig en een gezamenlijk (actie)plan met gerichte actielijnen op:
Het koersdocument is op 18 juni gepresenteerd tijdens het event ”Digitalisering in de praktijk”. Dit document is een gezamenlijke inspanning van meer dan 110 partijen. Ook hebben alle provincies in Nederland, onder leiding van de HCA ICT regioaanjagers, plannen uitgewerkt die zijn opgenomen in het landelijke uitvoeringsplan. De financiering en uitvoering van de plannen worden nu verder vormgegeven.
Belangrijk bij al deze stappen is dat zoveel mogelijk partijen mee (gaan) doen. Alleen ga je misschien sneller, samen kom je verder! Het moet een plan worden waar niemand onder uit kan en niemand omheen kan of wil!
Het uiteindelijke doel is 1 miljoen ICT’ers in 2030 in Nederland. Omdat elke provincie weer anders is samengesteld, verschilt de doelstelling daarom per provincie. Zo is de doelstelling voor de provincie Noord-Holland 200.000 (nu 149.000) en voor de provincie Zeeland 7.020 (nu 5.000). Niet alleen verschilt de opdracht per provincie. Ook de uitdaging is er anders. Elke provincie heeft zijn eigen onderwijs- en arbeidsmarktproblematieken. Om hier goed mee aan de slag te kunnen, zijn er -in overleg met de provincies- regioaanjagers aangesteld. Hun opdracht is om de lokale en regionale ecosystemen bij elkaar te brengen. En te zorgen dat zij gaan bedenken hoe zij de provinciale doelstellingen gaan behalen.
Wil jij je aansluiten? Neem contact op met de aanjager in jouw regio.
Brabant | Martijn Sickenga m.sickenga@kplusv.nl +31 6 55 12 85 81
Flevoland | Peter Douwespeter.douwes@flevoland.nl +31 6 22 91 85 63
Gelderland| Kim Hooiveldk.hooiveld@theeconomicboard.com+31 6 10 40 56 91
Limburg | Dominique Steinsdhm.steins@prvlimburg.nl+31 6 42 77 20 30
Noord-Holland | Ronald Kleijn r.kleijn@hva.nl+31 6 21 15 72 01
Noord-Nederland | Robin van den Bergrobin.vandenberg@itacademy.nl +31 6 82 37 15 29
Overijssel | Jeroen van de Lagemaatj.vandelagemaat@home.nl +31 6 53 16 80 91
Utrecht | Marjolijn Zwetslootmarjolijn.zwetsloot@u-techcommunity.nl+31 6 14 37 38 77
Zeeland | Jorick Vosjorick.vos@hz.nl +31 6 13 75 67 09
Zuid-Holland | Han Biemans hanbiemans@mac.com+31 6 52 03 25 88
Wil je weten wat er al gebeurt in jouw regio? Kijk hier.
Op de hoogte blijven van deze beweging? Volg HCA ICT op linkedIn.
Klik hier voor de actuele ontwikkelingen actieplan groene en digitale banen.