De digitale Academie: een passende opleiding, ongeacht voorkennis en opleidingsniveau

IT en digitalisering worden steeds belangrijker in het dagelijks leven en zijn in veel sectoren onderdeel geworden van de primaire bedrijfsprocessen. Digitalisering biedt ons tal van kansen, zeker voor de digitaal vaardigen onder ons. De Digitale Academie is een online platform waar inwoners, werkenden en werkzoekenden uit Noord-Nederland vanuit verschillende sectoren en op verschillende niveaus hun digitale vaardigheden en geletterdheid vergroten. Wil jij hier ook mee aan de slag? Bekijk dan hier hoe ze dit hebben aangepakt. 

IT en digitalisering worden steeds belangrijker in het dagelijks leven en zijn in veel sectoren onderdeel geworden van de primaire bedrijfsprocessen. Daarnaast verandert digitalisering de samenleving in snel tempo. Het contact tussen mensen is tegenwoordig steeds vaker digitaal. Zo geven ook overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties prioriteit aan de ontwikkeling van het digitale kanaal. Digitalisering biedt ons tal van kansen, zeker voor de digitaal vaardigen onder ons. Maar voor veel mensen gaan de technologische ontwikkelingen wel erg snel, ook in de provincie Groningen. 

De Digitale Academie is een online platform waar alle opleidingen digitale vaardigheden een plek kunnen krijgen. Voorbeelden van opleidingen op het gebied van digitale vaardigheden die aangeboden worden zijn: veilig internetten, videobellen, e-mailen en teksten (op)maken. Maar ook DigiD, Cybersecurity, AI en Microsoft Office. Dankzij de Digitale Academie kunnen inwoners, werkenden en werkzoekenden uit Noord-Nederland vanuit verschillende sectoren en op verschillende niveaus hun digitale vaardigheden en geletterdheid vergroten. Het aanbod is vrij toegankelijk. 

De Digitale Academie is een initiatief van de Hanzehogeschool Groningen. In de Digitale Academie werken daarnaast Noorpoort, Biblionet Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen samen. De Digitale Academie heeft geen winstoogmerk.  

Daarnaast biedt de Digitale Academie de mogelijkheid voor organisaties uit Noord-Nederland om te starten met een eigen persoonlijke Digitale Academie. Het opleidingsaanbod kan op maat beschikbaar worden gesteld voor medewerkers van de organisatie, met eigen content en eigen inlog voor interne ontwikkeling en scholing. 

Facts & Figures 

  • De Digitale Academie is gestart in 2021 
  • Missies: bijdrage leveren om Groningen in 2025 de meest digitaal geletterde stad en provincie van Nederland te maken.  
  • Doel: Het opleidingsaanbod laagdrempelig en toegankelijk voor alle inwoners uit Noord-Nederland aanbieden. 
  • Kerntaak: Inventarisatie van het beschikbare opleidingsaanbod op het gebied van digitale vaardigheden. 
  • De Digitale Academie biedt de mogelijkheid om te ontdekken welk opleidingsaanbod passend is. Door middel van testen en filteropties zoals thema, vaardigheden en aanbieders. 

Zelf aan de slag 

Dit werkend model kun je natuurlijk ook binnen jouw organisatie toepassen. Wat is hier voor nodig en wat is de meerwaarde? Bekijk het hier en ga ermee aan de slag of neem contact op via info@dann.nl of bezoek de LinkedIn pagina.

”In een ideale wereld zou elke student van Noorderpoort gebruik moeten maken van het aanbod op de Digitale Academie.‘’
Sanne Schlichting, Noorderpoort

Links en downloads