Sander de Bree, Coördinator en talentcoach bij het KVK IT Traineeshipprogramma “Het mooiste is dat ik een levensveranderende fase mag faciliteren, waarbij mensen volledig het roer omgooien”
De startIn 2016 kreeg Sander de Bree, indertijd ITIL Procesmanager en inmiddels coördinator en talentcoach van het IT Traineeship programma bij Kamer van Koophandel (KVK), een nieuwe uitdaging: het groepsgewijs omscholen van niet IT’ers naar IT’ers. Een klein, hecht team werd geformeerd en de eerste stappen gezet. Het ging om het faciliteren, opzetten en begeleiden van dit traject, waarbij na een aantal herhalingen van het traject de huidige, en zich nog steeds ontwikkelende manier van werken is ontstaan. Het eerste deel van het programma is in principe het omscholingstraject van Make It Work, het tweede deel het interne Traineeship programma bij KVK. Sander: “inmiddels hebben we bijna 100 mensen omgeschoold richting IT met het KVK IT Traineeshipprogramma’’.
KVK en ICTKVK is er voor ondernemers: de organisatie biedt ondersteuning en informatie over belangrijke thema’s in ondernemerschap, zoals een bedrijf starten of verkopen en voorlichting over nieuwe wetten en regels. Binnen KVK is ICT belangrijk, zo is het handelsregister feitelijk een grote digitale database, waarin wekelijks honderden nieuwe inschrijvingen en wijzigingen plaatsvinden. En van de website met informatie tot de chatbot die ondernemersvragen beantwoordt of een gepersonaliseerd portaal voor ondernemers: de toekomst van KVK is digitaal. Binnen KVK werken zo’n 600 IT’ers nauw samen, vaak geïntegreerd met de Business. De data zijn via ICT- systemen beschikbaar voor ondernemers, zodat zij weten met wie ze zaken doen. Ook andere overheden en grote instanties zoals banken en verzekeraars maken voor controle-en veiligheidsdoeleinden gebruik van KVK data; de systemen van KVK zijn daarom van vitaal belang voor Nederland. “Als er dingen bij ons fout gaan, gaat er bij heel veel organisaties iets mis.”Make It WorkIn 2017 kwam Make It Work in beeld: via een detacheringsbedrijf was er iemand van Make It Work bij KVK terecht gekomen als omgeschoolde ICT’er. Sander kreeg door dat daar iets goeds gebeurde: “de betreffende collega was op een aantal gebieden een uitblinker!”. Niet veel later kwam hij in contact met Baukje Siebrecht, van de Hogeschool van Amsterdam, waar Make It Work draait. Snel daarna deden twaalf Make It Work- omgeschoolden hun intrede bij KVK: ze doorliepen het tweede deel van de omscholing waarbij deelnemers als team aan twee opdrachten werken. Daarbij worden deelnemers ook begeleid in hun persoonlijke ontwikkeling. Een flink aantal daarvan werken nog steeds bij KVK; als programmeur of vanuit een andere rol binnen de ICT waarbij ze de (software) systemen binnen de organisatie verder ontwikkelen en onderhouden of zelf een IT-team leiden.
Totstandkoming van een waardevol trajectEen intensief omscholingstraject kent in de startfase uitdagingen. Aan het begin van het traject werden deelnemers gekoppeld aan een buddy die hen verder begeleidden. Deze een-op-een aanpak heeft KVK aangepast: als een buddy toevallig niet aanwezig of te druk was dan stond de begeleiding stil. Een groepsgewijze aanpak bracht de oplossing. Het is voor de organisatie ook een leertraject geweest. Doordat Make It Work een intensief omscholingstraject is wist Sander ook: “deze mensen kunnen het: ze hebben in een hele korte tijd laten zien dat ze veel informatie tot zich kunnen nemen en een hele hoop basisprincipes hebben opgepakt.” Inmiddels kent KVK veel vaardige omgeschoolde ICT’ers. De meerwaarde van omscholing is dat de mensen een schat aan ervaring meenemen uit allerlei anderen sectoren. Dit brengt een diversiteit aan skills en kwaliteit. “Deelnemers brengen zoveel meer dan de invulling van een vacature, ook dat maakt mijn werk zo bijzonder.”
Deelnemer Nynke Kloppenburg“Deelnemers aan het omscholingsprogramma van KVK maken een grote stap in hun leven door het roer om te gooien en te investeren in een toekomst als ICT’er. Nynke Kloppenburg (links onder op de foto) is zo iemand. Ze studeerde digitale communicatie, maar miste de kans- zeker als jonge vrouw- om meer te leren over programmeren. Ze ging zelf aan de slag, deed toevallig niet bij Make It Work de omscholing, maar bij NOVI. Het vervolgtraject bij KVK bood haar de perfecte kans om een volwaardige programmeur te worden. Nynke is nu back-end developer en werkt samen met een team aan het UBO-register (deze helpt fraude en witwassen te voorkomen) waarin de uiteindelijke belanghebbenden van een onderneming staan geregistreerd. “Elke dag is het leren; er zijn constante ontwikkelingen, maar dat maakt het juist zo leuk.’’ De omscholing heeft haar uiteindelijk een baan opgeleverd waarin ze haar passie kwijt kan, met leuke collega’s en stabiliteit.
Sander (rechts) met omgeschoolde KVK IT’ers, waaronder Nynke (links-onder)
Komend jaar begint er weer een hele groep vanuit Make It Work bij KVK. Wil je meer weten over de omscholing bij KVK, kijk dan hier. Ben jij geïnteresseerd in wat Make It Work jou kan brengen? Lees dan hier meer.