ICT opleiding anders organiseren- Bit Academy doet het

Wat doe je als je ziet dat ICT-studenten niet genoeg uitgedaagd worden? Een nieuwe opleiding starten met veel praktijk en eigen verantwoordelijkheid voor de studenten! In de Bit Academy volgt de theorie de praktijk en volgen studenten een MBO4 opleiding Software Developer via een niet-schoolse aanpak. Deelnemers bepalen hun eigen leerroute en tempo, worden ondersteund door (hybride) coaches en medestudenten en werken veel met praktijkopdrachten. Een innovatieve aanpak, die in 2021 werd beloond met de Computable Award in de categorie “Opleiding en training”.

Succesfactoren
Dat deelnemers zelf hun route en tempo bepalen betekent niet dat ze aan hun lot overgelaten worden en maar wat mogen freewheelen. In tegendeel: deze manier van werken, met veel praktijkopdrachten uit het bedrijfsleven, vraagt juist een goede professionele houding. Door de opzet van het programma, met veel aandacht voor leren van én met elkaar is er veel aandacht voor de werknemersvaardigheden die ICT-professionals nodig hebben om een goede start te maken in het bedrijfsleven. Welke opleidingsroute de student daarbij doorloopt hangt af van de eigen keuze. Een hele verantwoordelijkheid!

Facts & Figures

  • 150 studenten actief binnen Bit Academy
  • Naast de vaste Bit Coaches ook 15 hybride coaches uit het bedrijfsleven aan boord
  • Op dit moment 100% slagingspercentage
  • 70% gaat na afronding aan de slag in een mooie baan, 30% stroomt door naar het hbo
  • Lage uitval
  • Door Bit Academy ontwikkelde softwaretool wordt inmiddels op 25% van de ROC gebruikt
  • Actief in Amsterdam (ROC van Amsterdam), Purmerend (Horizon College) en Groningen (Noorderpoort)

Zelf aan de slag
Dit werkend model kun je natuurlijk ook binnen jouw organisatie toepassen. Wat is hier voor nodig en wat is de meerwaarde? Bekijk het hier en ga ermee aan de slag of neem contact op via info@bit-academy.nl.

“Het is [dus] essentieel dat je héél goed nadenkt over het bedrijf waarmee je gaat samenwerken. Voegen ze waarde toe voor de studenten?” – Dennis Berkhof, projectleider. Lees hier zijn blog.  

Goed onderwijs begint bij het serieus nemen van je klanten; Studenten en het bedrijfsleven.
Dennis Berkhof