4 min

Conferentie Actieplan Groene en Digitale Banen

Op 2 oktober van 11.00 tot 15.30 vindt de Conferentie Actieplan Groene en Digitale Banen plaats in het Erasmus Innovation Centre op het ESTEC-terrein in Noordwijk (Keplerlaan 1). De Conferentie Actieplan Groene en Digitale Banen biedt een divers programma met focus op onderwijs, arbeidsmarkt, en innovaties, samengesteld door zowel landelijke initiatieven als regionale samenwerkingen. De Human Capital Agenda ICT krijgt hier ook een podium en verzorgt een deelsessie over het imago van mbo’ers in de ICT.

Er is volop ruimte voor kennisdeling, interactie en netwerken. Dit is dé gelegenheid om samen te werken aan de banen van de toekomst, zo ook in de ICT-sector.

De dag begint met een plenaire aftrap waar (nog onder voorbehoud) de minister van Economische Zaken een bijdrage aan levert. Ook zal hier de uitdaging van arbeidsproductiviteitsgroei uitgebreid aan bod komen. Arno Visser, voorzitter Bouwend Nederland, neemt ons mee in huidige ontwikkelingen en de ambities op dit terrein vanuit het Aanvalsplan Techniek. Verder zal ook de interactie gezocht worden met gastheer ESTEC in het kader van innovaties vanuit de ruimtevaart die ook toepasbaar zijn voor de groene en digitale transities.

In het parallelle programma kun je kiezen uit sessies die aansluiten op jouw interesses. Sessies die gaan over actuele ontwikkelingen en uitdagingen vanuit het Actieplan. Deze sessies staan hieronder uitgelicht.

In de plenaire afsluiting zal er aandacht zijn voor de mooie ontwikkelingen om in het funderend onderwijs een stevige basis te leggen om meer jongeren te betrekken bij de uitdagingen van het Actieplan.

Programma

10.00 – 11.30 uur inloop (*)
11.30 – 12.30 uur plenaire opening
12.30 – 13.15 uur lunch
13.15 – 14.40 uur deelsessies
14.40 – 15.00 uur plenaire afsluiting
15.00 – 15.30 uur borrel

(*) Het Erasmus Innovation Centre is vanaf 10 uur geopend. Er is gekozen voor een lange inloop zo dat er voldoende ruimte is vooraf nog even met elkaar af te spreken. Maar ook om de doorloop goed te laten verlopen. Het Erasmus Innovation Centre bevindt zich namelijk op het terrein van ESTEC en dat is Europees grondgebied wat betekent dat iedereen door de beveiliging heen moet. 

Deelsessies

Sectorale ontwikkelpaden: de weg naar groei in techniek, bouw en energie
Hoe kunnen (potentiële) medewerkers zich in kansrijke sectoren stap voor stap verder ontwikkelen? Hiervoor werken het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen samen met verschillende sectoren aan sectorale Ontwikkelpaden. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met het Aanvalsplan Techniek, Bouw en Energie, waarin de 6 technische sectoren vertegenwoordigd zijn. De 6 sectoren hebben in samenwerking met de ministeries ontwikkelpaden gecreëerd voor de technische arbeidsmarkt en een prominente plaats gegeven binnen het Aanvalsplan, onder de Gouden Poort.

De Gouden Poort is een nieuw arbeidsmarktsysteem voor iedereen die kiest voor een carrière in Techniek, Bouw en Energie. Dit nieuwe arbeidsmarktsysteem fungeert als centraal punt voor informatie, begeleiding en plaatsing op basis van vaardigheden. Voor werkgevers is de Gouden Poort dé plek om nieuw talent te ontmoeten en het geeft medewerkers de kans door te stromen tussen technische sectoren en bedrijven. Binnen de Gouden Poort blijft de medewerker zich zijn of haar gehele carrière in de techniek ontwikkelen, met de juiste begeleiding op elk moment van hun loopbaan.

In deze sessie word je meegenomen in de ambities en de voortgang van het Aanvalsplan Techniek, Bouw en Energie, en bijgepraat over de regeling die op komst is om Ontwikkelpaden verder te ondersteunen.
Sessieleiders: Janne van Stokkom (ministerie SZW), Simone van Wilgen en Zeb Bergsma (projectleiders Technische Ontwikkelpaden) en Jurjen van Ligten (Gouden Poort)

Elke regio telt; elke regio schoolt
In deze sessie krijgt je inzicht in een aantal succesvolle regionale scholingsinitiatieven waarin werkenden, werkzoekenden en het mkb op maat worden bediend. Je leert hoe deze samenwerkingen zijn georganiseerd en hoe de regionale regierol werkt op bijvoorbeeld het gebied van ICT-talent georiënteerde initiatieven.
Daarnaast komt de samenwerking “Heel Nederland Leert” -het initiatief van de provincies, VNG en de G40- om via een landelijk dekkend netwerk van talentfondsen de toegang tot scholing te verbeteren aan bod!
Sessieleiders: Marjolijn Zwetsloot (U-TECH Community) en Henk Bakker (Human Capital Agenda Zuid-Holland)

Nieuwe kansen in techniek: Diversiteit en behoud van talent
Deze sessie belicht de ambities van het Aanvalsplan Techniek om diversiteit te vergroten en talent in de sector te behouden. Actielijn 3 van het Aanvalsplan staat centraal, met een focus op het stimuleren van werkgevers om nieuwe strategieën te ontwikkelen voor instroom en behoud van medewerkers. Er is speciale aandacht voor ondervertegenwoordigde doelgroepen, waaronder vrouwen en leerlingen vanuit vso-pro, waarvan twee concrete projecten worden toegelicht.
Sessieleiders: o.a. Carolien van Blitterswijk (FME) en Erna Luijendijk (Techniek Nederland)

Een mbo-opleiding afgerond en wil je de ICT in? Jou neem ik morgen aan!
In deze sessie wordt ingegaan op het imago van mbo’ers in de ICT. Is dit imago terecht, of verdient het beter? Door heel Nederland is er in de regio’s een tekort aan ICT-talent, waardoor de kansen van de digitale transitie niet volledig benut worden. Hoewel de ICT-sector vaak gevuld is met hbo- en wo-professionals, biedt mbo-talent een oplossing voor de tekorten. In deze sessie gaan we in gesprek over deze belangrijke doelgroep. Er worden cijfers gedeeld, succesvolle mbo-omscholingstrajecten met baangarantie besproken en inzichten van werkgevers over het mbo ICT-diploma gegeven.
Sessieleiders: Remco Engels (WE-IT en IT verband Zuid-Holland) en Marieke Duijndam (UWV)

Van kleuter tot professional: thema’s binnen de onderwijsketen
De eerste pijler van het Actieplan Groene en Digitale Banen is het verhogen van de instroom in het bètatechnische onderwijs. In deze sessie gaan we in groepen uiteen om de verschillende thema’s te bespreken die in de hele onderwijsketen terugkomen, zoals beroepsbeelden, samenwerking met het bedrijfsleven, en integratie van technologie in het bredere onderwijs.
Sessieleiders: Beleidsmedewerkers van alle betrokken directies van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (po, vo, mbo, ho, en emancipatie)