Nederland heeft een ongekend tekort aan ICT’ers. Brancheverenigingen NLdigital, Dutch Data Center Association, Dutch Cloud Community, Fiber Carrier Association en Cyberveilig Nederland hebben vandaag het Aanvalsplan Chronisch Tekort ICT’ers overhandigd aan minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. In het plan identificeren de brancheverenigingen de grote uitdagingen en presenteren ze de interventies die zij als bedrijfsleven willen inzetten om het tekort aan ICT’ers terug te dringen. Het aanvalsplan sluit geweldig aan op de Human Capital Agenda ICT (HCA ICT) en is een belangrijke stap voor de gezamenlijke ambitie om 1 miljoen ICT’ers in Nederland te krijgen.
Groot tekort aan ICT’ersNederland behoort tot de top als we kijken naar digitalisering. Echter om die koppositie te kunnen behouden is er actie nodig. De groei van de arbeidsmarkt kan de groei van de vraag naar digitalisering niet bijbenen. Iedereen heeft ICT’ers nodig om de digitale transformatie van Nederland vorm te geven. Het ziet er naar uit dat de tekorten de komende tijd alleen maar groter worden. Het kabinet komt hierom binnenkort met het Actieplan Groene en Digitale Banen. De brancheverenigingen voelen een grote verantwoordelijkheid om zelf ook in actie te komen om de tekorten terug te brengen en komen nu met een aanvalsplan waarbij zij zich richten op 5 pijlers die allen bijdragen aan meer instroom naar de arbeidsmarkt ICT:1. Promotie van keuze voor ICT en technische beroepen2. Scholing van PO tot beroepsonderwijs en WO3. Noodzakelijke cultuurverandering4. Zij-instroom uit andere sectoren en landen5. Regionale aanpak
Dominiek Veen, programma coördinator HCA ICT: “Geweldig dat de ICT-brancheverenigingen samen dit plan hebben opgesteld. De interventies in de vijf pijlers sluiten goed aan op de doelen en acties van de HCA ICT. Het is mooi dat we nu als een brede coalitie alle inspanningen om het tekort aan ICT’ers kunnen verenigen en kunnen gaan versnellen.”
Kansen in de regioVanuit de samenwerking binnen de HCA ICT liggen er in het opschalen van regionale samenwerkingsverbanden veel kansen in de regio. Bedrijven die het moeilijkst aan personeel komen, zijn vaak de mkb-bedrijven. Daarom is het belangrijk dat juist deze grote groep nog meer aansluit op lokale en regionale samenwerkingsverbanden zoals U-Tech, IT Campus Rotterdam en Brainport.
Naast de eerder genoemde samenwerkingsverbanden hebben meerdere initiatieven de afgelopen jaren bewezen dat ze werken. Zo heeft bijvoorbeeld het succesvolle omscholingsprogramma van Make IT Work al meer dan 950 deelnemers omgeschoold! Ook de Cloud IT Academy (CITA) biedt veel kansen. Anders dan vele praktische sectoren kent de ICT-sector geen traditie van duaal opleiden. De cloud-sector heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen in de Cloud IT Academy om een cultuuromslag te bewerkstelligen samen met de Hogeschool van Utrecht. De studenten worden geplaatst op een leerwerkplek bij een van de 70 deelnemende bedrijven, en zijn vier dagen per week aan het werk, en één dag per week op de schoolbanken. Dit kan studenten eerder de arbeidsmarkt op helpen, het lost de mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt op, en het geeft de student een inkomen tijdens de opleiding.
Binnen de HCA ICT zullen de succesvolle initiatieven uit de regio nog meer worden ondersteund en geholpen bij de opschaling.