2 min

FIRST LEGO League Challenge: 11.000 jongeren aan de slag met digitale vaardigheden 

De spanning en het enthousiasme waren voelbaar tijdens de landelijke finale van FIRST® LEGO® League Challenge die vandaag plaatsvond. Zo’n 350 jongeren in de leeftijd van 9 t/m 15 jaar namen deel aan deze inspirerende competitie, die niet alleen robotica maar ook innovatie, wetenschap en teamwork viert. HCA ICT ondersteunt FIRST LEGO League.   

De landelijke finale is een slotstuk van het onderwijsprogramma FIRST LEGO League dat kinderen stimuleert de rol van techniek en technologie in de maatschappij te onderzoeken. Het afgelopen schooljaar gingen zo’n 11.000 leerlingen aan de slag met het bouwen en programmeren van LEGO-robots en het uitwerken van een innovatieproject. Binnen het thema MASTERPIECESM gingen de kinderen op zoek naar de beste manieren om hun hobby of passie onder de aandacht te brengen bij anderen. Tijdens de landelijke finale kwamen de 41 beste teams samen.  

HCA ICT ondersteunt de FIRST LEGO League. Met dit onderwijsprogramma maken kinderen spelenderwijs kennis met digitale vaardigheden. Programmeren en digitale geletterdheid zijn essentieel om het doel van 1 miljoen ICT’ers te behalen in 2030. Pieter Moerman, directeur van Platform Talent voor Technologie benadrukt het belang van het project: “Voor vrijwel alle beroepen worden techniek en digitalisering steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan slimme zorginnovaties of kunstmatige intelligentie in het bankwezen. FIRST LEGO League laat kinderen hiermee in teamverband kennismaken en helpt scholen bij de toenemende urgentie om kinderen op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met techniek, technologie en ict.” 

Tijdens deze finale werden binnen zeven verschillende categorieën verschillende prijzen uitgereikt. Namens HCA ICT reikte Els Abma en Jelmer Schreuder de Robotprestatie Award uit. Uiteindelijk wisten twee teams zich te plaatsen voor het World Festival in Houston, Verenigde Staten van 17 tot 20 april 2024. De jonge ontwerpers en programmeurs van een LEGO robot tonen de ICT-professionals van de toekomst. Met het oog op de digitale transitie waar we met z’n allen voor staan heeft het event een mooi doel vervuld: jongeren laten leren over de wondere wereld van technologie.  

Meer over FIRST LEGO League vind je hier: FIRST Lego League