1 min

Digitale basisvaardigheden Nederlanders toegenomen

Steeds meer Nederlanders beschikken over digitale vaardigheden. Twee jaar geleden kon 74 procent van alle Nederlanders omgaan met computers, internet en software, dat is nu 80 procent. Het meest vaardig zijn Nederlanders in online communicatie, het minst in het gebruik van software.

50 procent van de ondervraagden gaven aan te beschikken over meer dan digitale basisvaardigheden. Dit blijkt uit het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen van het CBS, een jaarlijks onderzoek dat in alle EU-landen op dezelfde wijze wordt uitgevoerd. Met dit resultaat heeft Nederland het Europese doel van ‘digitalisering 2030’ al bereikt. In dat jaar moet 80 procent van de EU-bevolking ten minste over digitale basisvaardigheden beschikken.

Digitale vaardigheden worden vastgesteld aan de hand van het aantal gerapporteerde activiteiten op vijf gebieden: informatie en digitale geletterdheid, online communicatie, computers en online diensten, privacybescherming, en softwaregebruik. Per gebied kunnen mensen zogenoemde digitale basisvaardigheden, of meer dan digitale basisvaardigheden hebben.

Nederlanders minst behendig in softwaregebruik
Op het gebied van privacybescherming beschikte 74 procent van de Nederlanders over meer dan basisvaardigheden. Dit is hoger dan in 2021, toen het 67 procent was. Op het gebied van softwaregebruik (het gebruik van programma’s voor tekstverwerking en spreadsheets, en het schrijven van computerprogramma’s in een programmeertaal) was dit 62 procent, net als in 2021 het laagste van de vijf gebieden van digitale vaardigheden.

Zie voor meer informatie het bericht van het CBS.