3 min

Taskforce Cybersecurity: eerste stap naar werktafels

Gisteren zijn stakeholders uit het cybersecurity veld samen gekomen tijdens de derde kerngroep vergadering van de Cybersecurity Taskforce. De doelstellingen- geformuleerd tijdens de vorige Taskforce bijeenkomst- en actielijnen zijn aangescherpt en er is gesproken over hoe het bredere cybersecurity veld goed betrokken kan worden bij de thema’s van de werktafels. Ook is er een eerste stap gezet in het verkennen van de nodige financiële middelen per werktafel.

Aanscherping en voortgang

In het onderzoeksrapport Onderwijs en Arbeidsmarkt Cybersecurity zijn twaalf aanbevelingen geprioriteerd waar de komende vier jaar op wordt ingezet. Hier zijn door de taskforce leden doelstellingen en subdoelstellingen onder gehangen. Tijdens deze bijeenkomst is per werktafel het minimale startpunt vormgegeven: wat gaat de werktafel doen, met wie en welke middelen zijn daarvoor nodig?

De werktafels richten zich op cruciale thema’s die de toekomst van de cybersecuritysector vormgeven. Een belangrijk thema is het bieden van duidelijkheid over carrière paden, zodat potentiële instromers en professionals inzicht krijgen in de stappen die nodig zijn om te starten of om zich binnen het vakgebied te ontwikkelen. Ook wordt gewerkt aan een betere coördinatie van vraag en aanbod, waarbij werkgevers en werknemers effectiever op elkaar worden afgestemd. Daarnaast speelt het verbeteren van het imago en de aantrekkelijkheid van de beroepsgroep een grote rol, om cybersecurity te positioneren als een aantrekkelijk en waardevol vakgebied. Tot slot ligt de focus op het stimuleren van samenwerking tussen regio’s, ketens en initiatieven. Hierbij draait het om het bevorderen van kennisdeling en het creëren van synergie, met aandacht voor de aansluiting van de programmalijn Cybersecurity op de Regionale Actieplannen van de HCA ICT die zijn opgenomen in het koersdocument.

Elke werktafel wordt ondersteund door een voorzitter, co-voorzitter, een facilitator en betrokken deelnemers vanuit het onderwijs, de arbeidsmarkt en de overheid. Samen dragen zij bij aan de uitvoering van concrete acties om de gestelde doelen per werktafel te realiseren. Zo wordt stap voor stap gewerkt aan het aanpakken van de structurele uitdagingen rondom de tekorten aan cybersecurityspecialisten in Nederland.

Kansen voor financiering en samenwerking

Voor de uitvoering van de acties zijn verschillende financieringsmogelijkheden en initiatieven in beeld gebracht:

  • Sectorale Ontwikkelpaden van SZW: ondersteunend aan de werktafel Carrièrepaden (werktafel 1).
  • Techkwadraat-financiering: Met €129 miljoen toegekend voor de komende drie jaar, biedt dit programma een grote impuls voor het imago en de aantrekkelijkheid van technologische beroepen, inclusief cybersecurity, binnen het primair en voortgezet onderwijs (werktafel 3).
  • Regionale actieplannen: Een stevige basis om specifieke regionale HCA ICT uitdagingen aan te pakken waar cybersecurity bij moet worden betrokken (werktafel 4).
  • Europese kansen: Digital Europe biedt kansen voor financiering en instanties zoals ENISA biedt als agency voor cybersecurity kansen voor samenwerkingen rondom cybersecurity.

Wat zijn de volgende stappen?

De taskforce komt eind januari graag bijeen met het bredere veld om een stevige basis te leggen voor de werktafels. Tijdens deze kickstart worden de werktafels gepresenteerd en kunnen bredere stakeholders aansluiten om samen verder te bouwen aan de actielijnen.

Blijf de HCA ICT en dcypher volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom de werktafels en de voortgang van deze gezamenlijke inspanningen. Samen zorgen we voor een sterke basis voor een toekomstbestendige cybersecuritysector in Nederland. Lees hier het artikel van dcypher over de bijeenkomst in het Engels.

Meer weten over dit onderwerp?

Alejandra Reynaldos Rojas sr. projectleider cyber a.reynaldos@ptvt.nl

Gerelateerde artikelen