Ga naar inhoud

Regioprofielen

Het enorme tekort aan ICT professionals remt de digitale transitie van Nederland en brengt de positie van Nederland als digitale koploper in gevaar. De krapte op de arbeidsmarkt ICT is ongekend hoog. In 2021 waren er op de Nederlandse arbeidsmarkt maar liefst 110.809 ICT vacatures. Hoe verhoudt zich dat in de regio? En hoe kan het gebruik maken van data een belangrijke rol spelen in het vormgeven van regionaal arbeidsmarktbeleid?

Om beleid veel meer vorm te kunnen geven en om te kunnen inspelen op de trends zien we dat er veel behoefte is aan duidelijke onderwijs- en arbeidsmarktdata. Er is veel data, echter merken wij dat deze overal staat en lastig te vinden is. Daarom zijn wij hard bezig met het ontwikkelen van een onderwijs- en arbeidsmarkt dashboard. De verwachting is dat deze na de zomer gereed zal zijn. Hierdoor zijn de meest recente data omtrent de arbeidsmarkt ict vrij toegankelijk voor iedereen.

Regioprofielen
Omdat de ontwikkeling hiervan nog volop bezig is, zijn er regioprofielen opgesteld. Deze regioprofielen zijn een tussenproduct om de regio’s te voorzien van data (vooral de trends zijn belangrijk want data loopt altijd achter). Als we kijken naar de regioprofielen dan zien we dat in heel Nederland de krapte enorm is en steeds verder toeneemt.

Om in de regio goed te kunnen anticiperen op vraag en aanbod is het goed om te weten naar welke beroepen er meer vraag is en wat de instroom is. Beleid speelt hier ook een belangrijke rol in. Nederland wil koploper blijven op het gebied van digitalisering en investeert in een digitale economie, met een berekening dat we 1 miljoen ICT professionals nodig hebben.

Netwerkkaart
Het is essentieel dat de regio’s goed op de hoogte zijn van deze ontwikkelingen en daar vervullen wij als HCA ICT ook een rol in. In elke regio is er een regiovertegenwoordiger te vinden waar wij nauw contact mee hebben. In het gehele land worden er activiteiten ondernomen om dit doel te realiseren. Op de Netwerkkaart die wij hebben ontwikkeld, wordt een overzicht geboden van welke ICT activiteiten er gebeuren in de verschillende regio’s van Nederland.

Nieuws

Jelmer Schreuder wordt de nieuwe Human Capital-coördinator

22 augustus 2023
Per 1 september wordt Jelmer Schreuder (NLdigital) de nieuwe Human Capital Coördinator (HCC) van de Human Capital Agenda ICT (HCA ICT). Jelmer wordt vanuit deze rol verantwoordelijk voor een goede afstemming en samenwerking tussen de HCA ICT, HCA’s v...
Lees meer

Versterking aansluiting beroepsonderwijskolom

22 juni 2023
De subsidieregeling Versterking aansluiting beroepsonderwijsis deze week gepubliceerd en is bedoeld om aansluitende opleidingsroutes te ontwikkelen van vmbo of havo, naar mbo en hbo voor opleidingen die opleiden voor beroepen in tekortsectoren. De be...
Lees meer

Kabinet presenteert internationale cyberstrategie voor 2023-2028

14 juni 2023
Om te komen tot een open, vrij en veilig digitaal domein heeft het kabinet de internationale cyberstrategie voor 2023-2028 gepresenteerd....
Lees meer