Ga naar inhoud

Onderwijs en diversiteit

 • Home
 • Onderwijs en diversiteit

Een belangrijk doel van de Human Capital ICT is het vergroten van de instroom naar ICT om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Om dit te stimuleren zetten wij in op drie punten:

- Opschaling van bestaande (bewezen) instroom-programma’s. Er is al ontzettend veel kennis en er zijn good practices over deze instroomprogramma’s, maar worden nog niet structureel toegepast.

- Vergroten instroom vrouwelijke en meer diversiteit in de instroom onder ICT-studenten door evidence-based interventies en evidence-informed experimenten om good practices op te bouwen. Hoewel er rondom dit thema wel veel kennis aanwezig is, zijn er nog weinig bewezen good practices.

- Verweving van digitale vaardigheden in curriculum bij niet-ICT opleidingen waarbij de ICT component steeds groter wordt. Bij deze actie wordt structureel gewerkt aan digitalisering in (vrijwel) alle opleidingen.

  Daarnaast zetten we in op het jongeren vroeg in contact te brengen met technologie om hun interesse voor het vakgebied te wekken. Daarvoor ligt een verantwoordelijkheid bij het primair onderwijs én het voortgezet onderwijs. Middels het gastlesplatform Geef IT Door, in samenwerking met Gastlessen zó geregeld, biedt de HCA ICT docenten op het voortgezet onderwijs de mogelijkheid om een ICT expert uit het veld uit te nodigen voor een gastles. Deze gastlessen geven leerlingen de kans om kennis te maken met het vakgebied en de werkzaamheden en ervaringen van de expert. Het doel van de HCA ICT is om uiteindelijk alle middelbare scholen te bereiken met een gastles. Zo krijgen leerlingen op het voortgezet onderwijs een goed beeld van de sector en dat ondersteunt hen bij het maken van een keuze voor een (ICT)vervolgopleiding.

  Wil je zelf een gastles verzorgen of ben je een school op zoek naar een professional? Bezoek dan de website van Geef IT Door voor meer informatie.

  Contactpersoon

  De professionals aan het woord

  De ervaring van Pascal Lubbe als gastdocent

  'Als afsluiting hebben we een Kahoot quiz gedaan met een aantal kleine prijsjes, de leerlingen werden hier merkbaar losser door en dit gaf een fijne sfeer'

  Lees meer

  Nieuws

  Jelmer Schreuder wordt de nieuwe Human Capital-coördinator

  22 augustus 2023
  Per 1 september wordt Jelmer Schreuder (NLdigital) de nieuwe Human Capital Coördinator (HCC) van de Human Capital Agenda ICT (HCA ICT). Jelmer wordt vanuit deze rol verantwoordelijk voor een goede afstemming en samenwerking tussen de HCA ICT, HCA’s v...
  Lees meer

  Versterking aansluiting beroepsonderwijskolom

  22 juni 2023
  De subsidieregeling Versterking aansluiting beroepsonderwijsis deze week gepubliceerd en is bedoeld om aansluitende opleidingsroutes te ontwikkelen van vmbo of havo, naar mbo en hbo voor opleidingen die opleiden voor beroepen in tekortsectoren. De be...
  Lees meer

  Kabinet presenteert internationale cyberstrategie voor 2023-2028

  14 juni 2023
  Om te komen tot een open, vrij en veilig digitaal domein heeft het kabinet de internationale cyberstrategie voor 2023-2028 gepresenteerd....
  Lees meer