Ga naar inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • VHTO publiceert whitepaper ´Vrouwen in bèta, techniek en IT, hoe behoud je ze als organisatie?'

VHTO publiceert whitepaper ´Vrouwen in bèta, techniek en IT, hoe behoud je ze als organisatie?'


Recentelijk heeft VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT de whitepaper ´Vrouwen in bèta, techniek en IT, hoe behoud je ze als organisatie?' gepubliceerd. Hierin wordt verteld over de oorzaken van het vertrek van vrouwen uit de techsector en hoe je als werkgever vrouwelijke werknemers kunt behouden in deze sector.

VHTO
VHTO is een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor een toename van genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Als maatschappelijke organisatie wil VHTO ervoor zorgen dat er meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT gaan werken. Ook willen zij genderstereotyperingen aanpakken in het onderwijs en een beter beroepsbeeld schetsen van bèta, techniek en IT. Door het tekort aan vrouwen in de technische sector op de maatschappelijke agenda te zetten, wil VHTO meer bewustwording creëren over dit vraagstuk. De whitepaper ´Vrouwen in bèta, techniek en IT, hoe behoud je ze als organisatie?' draagt bij aan dit doel.

Focus whitepaper
Het tekort aan vrouwen in een technische, beta of IT-richting vereist meer aandacht. Het percentage vrouwen in techberoepen is namelijk slechts 14%. De whitepaper schenkt aandacht aan de oorzaken van het vertrek van vrouwen uit de technische sector en biedt bedrijven concrete maatregelen die zij kunnen treffen om vrouwen te behouden in de IT.

Aandeel vrouwen techsector
Veel vrouwen die werkzaam zijn binnen de techsector verlaten vaak onnodig deze sector. Niet de inhoud van hun werk blijkt vaak de oorzaak te zijn van hun vertrek, maar de werkomgeving: deze vraagt om een verbetering.

Oorzaken vertrek vrouwen
Uit cijfers blijkt dat vrouwen de werkomgeving verlaten omdat ze zich er niet prettig voelen. Ze komen genderbias tegen, ze voelen zich niet veilig genoeg, kunnen werk en privé niet goed combineren of de cultuur is niet prettig. Dat zijn oorzaken waar je als werkgever een verandering in kunt brengen.

Vrouwen behouden in techsector
Er zijn verschillende maatregelen die je als bedrijf kunt nemen om vrouwelijke ICT´ers te behouden. Zo kun je bijvoorbeeld je bedrijf gezinsvriendelijker maken, door vrouwen de mogelijkheid te bieden om parttime te werken of thuis te werken. Ook het creëren van een veilige werkomgeving is belangrijk. Maak ongewenst gedrag dan ook bespreekbaar en zorg ervoor dat vrouwelijke werknemers zich veilig voelen. Naast deze maatregelen zijn er nog tal van andere maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat vrouwelijke werknemers in de techsector blijven werken. Lees meer over deze maatregelen in de whitepaper ´Vrouwen in bèta, techniek en IT, hoe behoud je ze als organisatie?'