Ga naar inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • SPRONG-subsidie toegekend aan expertisecentrum TechForFuture en hogescholen

SPRONG-subsidie toegekend aan expertisecentrum TechForFuture en hogescholen

Onlangs heeft Stichting Innovatie Alliantie (SIA) een SPRONG-subsidie toegekend van 1 miljoen euro aan Researchgroup for Digital Driven Manufacturing, bestaande uit de hogescholen Saxion en Windesheim, ondersteund door TechForFuture. Ook de Hogeschool Utrecht, Hogeschool Rotterdam en de Hogeschool van Amsterdam hebben deze subsidie gekregen.

Productieprocessen digitaliseren en robotiseren
De SPRONG-subsidie bevordert de samenwerking tussen groepen onderzoekers van de hogescholen zodat ze in acht jaar een sterke SPRONG-groep kunnen vormen. Door middel van de subsidie van 1 miljoen euro kunnen Saxion en Windesheim, met steun van TechForFuture en in samenwerking met zes partners, ondernemers helpen bij het digitaliseren en robotiseren van hun productieprocessen.

Kennisontwikkeling
Productie gebeurt namelijk steeds meer op basis van data. Kennis over het verwerven, verwerken, toepassen en analyseren van gegevens is dan ook onmisbaar. Daarom ontwikkelen diverse onderzoeksgroepen kennis via knooppunten op het snijvlak van sleuteltechnologie├źn en praktijk, waarna de kennis wordt toegepast in veldlaboratoria en in verschillende opleidingen op de hogescholen.

Praktijkgericht onderzoek
De SPRONG-subsidie is ook toegekend aan de Hogeschool van Amsterdam en aan de hogescholen Utrecht en Rotterdam. Deze drie hogescholen doen praktijkgericht onderzoek naar verantwoorde AI-oplossingen voor bedrijven en instellingen. De SPRONG-subsidie helpt de hogescholen om, in samenwerking met 24 partners uit het vakgebied, een infrastructuur te bouwen voor een sterke onderzoeksgroep. De onderzoeksgroep moet uiteindelijk zowel in de regio als landelijk erkend en herkend worden als h├ęt praktijkgerichte onderzoekscentrum op het gebied van verantwoorde toegepaste kunstmatige intelligentie (AI).

Benieuwd hoe dit praktijkgerichte onderzoekscentrum wordt opgebouwd? Bekijk dan de pagina over Responsible Applied AI van onze partner Katapult.