Ga naar inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • NL AIC lanceert een gratis online AI-cursus voor culturele en creatieve professionals

NL AIC lanceert een gratis online AI-cursus voor culturele en creatieve professionals

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) heeft gisteren in het Teylers Museum in Haarlem, de Nationale AI-cursus voor Creatieve Industrie gelanceerd. Deze nieuwe bewustwordingscursus heeft zij gelanceerd in samenwerking met de Topsector Creatieve Industrie. De Nationale AI-cursus voor Creatieve Industrie leert professionals uit de creatieve en culturele sector over AI en hoe deze ingezet kan worden in deze sector.

Lancering in het Teylers Museum
Tijdens de lancering in het Teylers Museum werd het belang van AI in de creatieve sector door o.a. de sprekers Muriël Serrurier Schepper (Media Perspectives), Sarah van der Land (NPO), Annika Hendriksen (Naturalis) en Jim Stolze (Stichting Lowercase) duidelijk gemaakt. Zij vertelden over concrete toepassingen van AI in de creatieve en culturele sector en deelden daarnaast ook hun toekomstvisie.

Tien hoofdstukken
Dat AI de creatieve en culturele sector kan ondersteunen en verrijken wordt de afgelopen jaren steeds meer zichtbaar. In de AI cursus neemt Nadia Piet (oprichter van AIxDesign) de cursist mee door 10 tracks die in eigen tempo en tijd te volgen zijn. De tracks leggen diverse basisbegrippen van AI uit zoals machine learning, algoritmes en deep learning en belichten verschillende creatieve en culturele domeinen. Zo vertellen mediabedrijven NPO en RTL hoe zij AI gebruiken om diversiteit te creëren in programma’s, vertelt startup Lalaland over artificiële (kunstmatige) fotomodellen en belicht nieuwswebsite NU.nl hoe zij AI in de journalistiek toepassen. Daarnaast worden er ook voorbeelden belicht van AI in dans, muziek, boeken, theater en erfgoed en kijken we hoe we AI in de toekomst succesvol kunnen maken.

Doel cursus
De cursus richt zich op creatieve en culturele professionals in allerlei domeinen: van musea, bibliotheken, cultuur- en mediaorganisaties tot podiumkunsten, designers, journalisten en meer. Het doel van de cursus is om creatieve en culturele professionals vertrouwd te maken met AI en hen te laten zien hoe deze technologie kan worden ingezet in de praktijk. De cursus is gratis en is in ongeveer drie uur tijd te doorlopen. Aan het eind van de cursus verdient de cursist een certificaat.

De Nationale Cursus AI voor Creatieve Industrie is te volgen via de cursuswebsite.