Ga naar inhoud

Nieuw overzicht kansrijke beroepen opgesteld door UWV

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft op 20 december een nieuw overzicht gepubliceerd met kansrijke beroepen (waaronder in de ICT). Ten opzichte van het vorige overzicht van juni 2021, zijn er tal van nieuwe kansrijke beroepen toegevoegd. Het overzicht van kansrijke beroepen zou werklozen- en werkenden die geïnteresseerd zijn in omscholing tot ICT’er, kunnen helpen de stap te zetten tot omscholing.

Kansrijke beroepen
Kansrijke beroepen zijn beroepen waar veel vraag naar is en waar voldoende werk in te vinden is. Het overzicht ‘kansrijke beroepen’ biedt werklozen en geïnteresseerden die zich willen omscholen tot bijvoorbeeld ICT- specialist, inzicht in de baankansen in de huidige arbeidsmarkt. Het overzicht bevat meer dan 200 nieuwe kansrijke beroepen waar verschillende scholingsniveaus voor zijn vereist.

Mbo, hbo- en wo niveau
Uit het nieuwe overzicht blijkt dat er momenteel op mbo-niveau veel vraag is naar ICT-servicedeskmedewerkers. Op hbo-niveau en wo-niveau daarentegen is momenteel grote vraag naar o.a. data analisten, programmeurs, webdevelopers en netwerkbeheerders. In dit overzicht staan echter nog veel meer kansrijke beroepen in de ICT.

Ontwikkelmogelijkheden
De ontwikkelingen binnen de ICT kunnen razendsnel gaan. Het is daarom belangrijk om regelmatig nieuwe ICT-kennis op te doen. Het UWV Arbeidsmarktinformatie heeft daarom samen met het Leerwerkloket een flyer gemaakt waarin zichtbaar is in welke regio’s momenteel veel vraag is naar ICT-deskundigen. Hierin vind je ook trainingen en cursussen die je kunt volgen om je kennis over ICT ‘up-to-date’ te houden en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Ook lees je in de flyer welke vaardigheden je als ICT’er moet bezitten.

Dashboard
Er wordt nu vaak gekeken naar opleiding en werkervaring. Mensen zijn natuurlijk veel meer dan dat. Het is ook belangrijk om te kijken naar wat iemand kan en kan leren. Daarom zouden alle beroepen moeten zijn beschreven in termen van hard- en softskills. Een handige tool die helpt bij het kiezen van een beroep in de ICT, is het dashboard Skills en beroepen. Dit dashboard is ontwikkeld op basis van informatie uit de database CompetentNL. Het dashboard koppelt skills, ofwel vaardigheden aan beroepen. Werkzoekenden en omscholers krijgen hierdoor een duidelijk beeld welke skills er nodig zijn voor een bepaald beroep.