Ga naar inhoud

HCA-ICT vertelt over oplossing tekort ICT’ers

Tijdens het ECP Jaarfestival in de Fokkerterminal vertelde Lotte de Bruijn wat we kunnen doen aan het tekort aan ICT’ers. “Nederland kent helaas nog steeds veel mensen die niet digitaal vaardig zijn, terwijl dit voor steeds meer beroepen een absolute noodzaak is.” Vertelt Lotte de Bruijn over het tekort aan ICT’ers in Nederland.

Marieke Duijndam van het UWV vertelt hoe belangrijk het is om mensen die nu aan de zijkant staan op te leiden tot ICT’ers. “Anders kijken naar beschikbaar talent kan een van de oplossingen zijn voor de krapte op de ICT arbeidsmarkt”. Aldus Duijndam. Het omscholingstraject Make IT Work werkt samen met het UWV en heeft de vaste bijdrage van 1000 euro laten vervallen voor cursisten die via UWV instromen. Bart Beima vertelt over de AI HUB Noord-Nederland en voorbeelden van samenwerking tussen bedrijven, overheid en onderwijs. Hij maakt duidelijk dat AI HUBS verspreid zijn door heel Nederland en hoe deze met elkaar samenwerken. “Zoek elkaar op, heb een gedeelde agenda met elkaar en heb het over de opgave. Werk samen en probeer niet overal het wiel opnieuw uit te vinden, dan kunnen we stappen maken” vertelt Beima over het opzoeken van verbinding met bestaande initiatieven.

De sessie is afgesloten met een panel met deelnemers Ronald Kleijn, Sahar Yadegari, Ashmita Krishna Sharma en Su Yin Timp-Gan. Tijdens dit panel wordt verder gepraat over Make IT Work maar ook over VHTO en hoe ze bijdragen aan genderdiversiteit in de IT. Zo organiseert Sahar Yadegari op 30 maart 2023 een Girls’ Day. “Fix the system, not the girls” vertelt Sahar Yadegari over het tekort aan vrouwen in de IT. Ashmita Krishna Sharma vertelt over de digitale game die zij heeft ontwikkeld voor diversiteitsdag. Daarnaast gaat ze ook in op de kansen die er liggen door een diverser aannamebeleid in te voeren. Tenslotte vertelt Su Yin Timp-Gan over I.AMDIGITAL en hoe zij als voorzitter van de werkgroep Leven Lang Ontwikkelen professionals digitaal bewust wil maken.

De oproep van Lotte de Bruijn is duidelijk, doe wat je kan. Ga in gesprek met Ashmita, bezoek de website van de AI HUBS en sluit aan bij de HUB in je regio, neem een omscholer van Make IT Work aan of werk samen met I.AMDIGITAL om medewerkers digitaal bewust te maken. Wat duidelijk is, is dat werken in de IT niet meer alleen voor de nerds is weggelegd. Het stigma moet eraf.