Ga naar inhoud

Diversiteit in de IT sector

Elke organisatie krijgt steeds meer te maken met technologie. De IT-teams en de IT-rollen binnen zowel overheden als bedrijven groeien de komende jaren fors. Dat is een mooie ontwikkeling, maar het blijft lastig om talent te vinden dat die grote vraag uit de markt kan bedienen. Intussen blijft Nederland worstelen met een ander probleem: onze samenleving schiet nog steeds tekort in het bieden van kansengelijkheid en het omarmen van diversiteit.

Er zijn diverse initiatieven die zich inzetten om het tekort aan IT-professionals te verkleinen en waarbij de focus ligt op culturele diversiteit en vrouwen.

TechConnect

Daarom zijn Ruben Nieuwenhuis en Viktor Bos TechConnect gestart waarmee ze de kans zien om de komende jaren tienduizenden IT-vacatures op te vullen, juist met nieuw opgeleid personeel vanuit grote ondervertegenwoordigde groepen, zoals vrouwen, mensen uit verschillende culturele achtergronden, 40-plussers en MKB’ers.

TechConnect zet op dit moment influencers en rolmodellen in om mensen uit ondervertegenwoordigde groepen te werven. Ook de overheid kan op veel manieren helpen om deze groepen dichter bij een IT-opleiding te brengen.

Meer informatie over de plannen van TechConnect en de bijdrage die de overheid kan leveren aan het opleiden van ondervertegenwoordigde doelgroepen tot IT-er is te lezen op de website van techleap.nl.

Make IT Work

Make IT Work is één van de initiatieven waar mensen zich kunnen laten omscholen tot ICT-er. Sinds kort is Make IT Work aangesloten bij het opleidingsfonds TechMeUp. Kandidaten van het omscholingstraject kunnen een rentevrij studievoorschot aanvragen bij TechMeUp. De focus ligt op omscholers uit ondervertegenwoordigde groepen, zoals vrouwen, 45+’ers en mensen met een bi-culturele achtergrond. Beginnend IT-talent maakt zo een zorgenvrije start aan hun carrière in de techniek/ICT.

Meer informatie over deze samenwerking is te vinden op de website van Make IT Work.