- Home
- Ervaringen
- Initiatieven in beeld - TechMeUp
Initiatieven in beeld - TechMeUp
Nikky Hofland, managing director bij TechMeUp over het doel van TechMeUp:
‘’We willen dat iedereen toegang heeft tot IT-educatie. Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt’’
Nikky Hofland is sinds maart 2020 werkzaam als managing director bij TechMeUp: een tech-fonds dat financiële ondersteuning biedt aan mensen die zich willen omscholen tot IT’er, maar hier het budget niet voor hebben. In een interview vertelt zij ons meer over dit tech-fonds.
Wat doet TechMeUp precies?
‘’TechMeUp ondersteunt mensen financieel door het uitgeven van een renteloze lening die ze terugbetalen op het moment dat ze een baan gevonden hebben. Dit doen we, omdat er best veel mensen zijn die zich willen omscholen, maar de stap niet zetten’’, vertelt Hofland tijdens het interview. Dat mensen de stap niet zetten komt volgens haar doordat ze het bijvoorbeeld financieel niet voor elkaar kunnen krijgen. Dit mag geen belemmering vormen. ‘’We willen dat iedereen toegang heeft tot IT-educatie. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, hoe oud je ook bent’’, vult Hofland aan.
Hoeveel mensen werken er bij TechMeUp?
‘’Bij TechMeUp werken er in totaal 2,5 mensen: twee mensen voltijd en één parttime. Daarnaast zijn er vooral vrijwilligers die, naast hun eigen baan, ook bij TechMeUp werken. Verder werken we samen met partners die meehelpen met het financieren van de trajecten’’, vertelt Hofland. Ze vertelt dat ze blij zijn met de ondersteuning vanuit de partners. ‘’We zien allemaal elk jaar de enorme tekorten oplopen. Het wordt steeds dwingender, maar we worden goed ondersteund door onze partners. Aan alle kanten raken we iets, dus het is voor velen heel fijn om mee te kunnen helpen’’.
Hoe zie je de diversiteit terugkomen in de aanmeldingen of toezeggingen?
‘’We zien dat 60% van de aanmeldingen afkomstig zijn van vrouwen. Ook heeft 65% van de aanmelders een diverse culturele achtergrond. Een hele diverse groep mensen dus, die ons weten te vinden.’’
Hoeveel aanmeldingen zijn er binnengekomen?
Er komen veel aanmeldingen binnen bij TechMeUp. Het budget blijkt echter een probleem te zijn. Hierdoor wordt het overgrote deel van de aanmelders afgewezen. ‘’We zitten nu rond de 400 aanmeldingen. Budgettair kunnen we dat niet aan. Daarom hebben we vorig jaar 90% van de aanmelders moeten afwijzen. Dit, terwijl er een enorme vraag is. Vorig jaar hebben we 50 mensen kunnen helpen. Dit jaar is er iets meer mogelijk. Momenteel kunnen we 150 studenten financiële ondersteuning bieden, maar het doel is om 250 studenten te kunnen helpen. Daarvoor hebben we één miljoen euro nodig. We zitten nu net iets over een half miljoen euro’’ Dit is maar goed ook, want uit onderzoek van TechMeUp blijkt dat omscholen naar IT loont.
Hoe komen studenten na afronding van de opleiding aan een baan?
Hoe studenten na afronding van een opleiding aan een baan komen? ‘’Ze vinden het vooral zelf. Vanwege de krapte is er veel vraag naar IT’ers. Ook worden we benaderd door bedrijven die op zoek zijn naar personeel. We kijken dan of er een match is tussen de student en het bedrijf. We sturen ook iedere maand een nieuwsbrief naar een paar honderd recruiters en HR-medewerkers waarin studenten zich voorstellen. Zo lanceren we werknemers de IT-wereld in’’.
Hoe verloopt de aanmeldingsprocedure?
Tijdens het interview legt Hofland uit hoe de aanmeldingsprocedure verloopt. ‘’Op de website vul je allereerst het aanmeldingsformulier in. In de tweede ronde word je gevraagd om een motivatiefilmpje op te sturen, waarna er nog een live-gesprek volgt met ons. Hierna beslissen wij wie we wel en niet een lening geven’’, legt Hofland uit.
Is jullie beeld veranderd ten opzichte van anderhalf jaar geleden?
In het afgelopen anderhalf jaar is het beeld van TechMeUp veranderd. ‘’We zijn veel heftige verhalen tegengekomen, waarbij we dachten ‘als we deze mensen kunnen helpen, dan maken we echt een verschil’, vertelt Hofland. TechMeUp is volgens haar ook tot een andere realisatie gekomen. ‘’We hebben ons ook gerealiseerd dat heel veel bedrijven niet weten wáár ze IT-personeel kunnen vinden. We willen daarom een platform creëren waar bedrijven kunnen zien welke mensen er beschikbaar zijn. Daar zijn we nu mee bezig.’’