3 min

Conferentie Actieplan Groene en Digitale Banen: meer ruimte voor ICT-talent

Op woensdag 2 oktober 2024 vond de Conferentie Actieplan Groene en Digitale Banen plaats in het Erasmus Innovation Centre, Noordwijk. Meer dan 150 professionals uit overheid, onderwijs en het bedrijfsleven kwamen samen om te werken aan oplossingen voor de uitdagingen van de groene en digitale transitie. De dag stond bol van de energie, interactie en kennisuitwisseling, met als centraal doel: hoe bereiden we de arbeidsmarkt voor op de banen van de toekomst? HCA ICT gaf een deelsessie over het imago van mbo’ers in de ICT. Tijdens de sessie, geleid door Remco Engels (WE IT), Eric Nak (Deltion College) en Marieke Duijndam (UWV), werd besproken hoe het tekort aan ICT-professionals kan worden aangepakt door beter gebruik te maken van mbo-talent.

De dag geopend door Henk Boes, waarna Roel Endert (OCW) het belang van meer instroom in bètatechnisch onderwijs benadrukte, ondersteund door initiatieven zoals Techkwadraat en Sterk Techniekonderwijs. Arno Visser (Koninklijke Bouwend Nederland) riep op tot onconventionele samenwerkingen om de arbeidsproductiviteit te verhogen, terwijl Pieter Waasdorp (EZ) tijdens de afsluiting de waarde van regionale samenwerking en het Nationaal Groeifonds programma PPS-opschaling benadrukte voor de groene en digitale transitie. Samenwerking bleek gedurende de conferentie een cruciaal thema.

Deelsessie HCA ICT mbo-talent in de ICT-sector

De ICT-sector staat bekend om de instroom van vooral hbo- en wo-professionals, maar dit vormt een uitdaging gezien het enorme tekort aan talent. De deelsessie van HCA ICT richtte zich op de onderbenutte kansen die mbo’ers in de ICT bieden. Zoals Marieke Duijndam aangaf: “Zijn er echt tekorten, als er zo’n groot onderbenut potentieel is?” Hiermee benadrukte ze het probleem van selectieve krapte; werkgevers richten zich vaak alleen op hoger opgeleiden, terwijl mbo’ers een waardevolle oplossing kunnen zijn.

Eric Nak deelde zijn ervaringen met het voorschakeltraject van Deltion College, dat mensen met uiteenlopende achtergronden opleidt tot ICT-professionals. Hij wees op het succes van dit traject, waarbij niet het opleidingsniveau, maar de vaardigheden en een persoonlijke klik centraal staan: “Bij Deltion hebben we 33 mensen succesvol geplaatst op basis van een goed gesprek, niet op basis van hun cv.”

Vaardigheden boven opleidingsniveau

Ook Remco Engels benadrukte het belang van het kijken naar vaardigheden en potentieel, in plaats van strikt naar diploma’s. WE IT heeft een mijlpaal bereikt met het omscholen van meer dan 2000 mensen, wat bewijst dat er mogelijkheden zijn om de tekorten in de ICT aan te pakken, mits er wordt samengewerkt.

Een van de belangrijkste conclusies van de sessie was dat er meer inspanning nodig is om mbo’ers een volwaardige plek te geven in de ICT-sector. Dit vraagt om betrokkenheid van zowel werkgevers als de overheid. Duijndam pleitte voor meer middelen vanuit de overheid om de transitie te vergemakkelijken. Nak voegde daaraan toe dat bedrijven positiever moeten leren kijken naar het aannemen van mbo’ers: “We moeten zorgen dat bedrijven minder beren op de weg zien.”

Samenwerking is essentieel

De deelsessie eindigde met een duidelijke oproep tot samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Remco Engels: “Alleen samen kunnen we dit vraagstuk oplossen.” Voor HCA ICT blijft het duidelijk dat de kracht van mbo-talent niet onderschat mag worden. Het Actieplan Groene en Digitale Banen biedt een unieke kans om in te zetten op diversiteit en inclusie in de ICT-sector, en om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen om de digitale transitie te ondersteunen.